Hoe veilig zijn voetbaldoelen?
Geplaatst op 03/04/2019 10:13

Hoe veilig zijn voetbaldoelen?

Wet- en regelgeving

Zijn er regels waarin de veiligheid van voetbaldoelen wordt vastgelegd? Daar zit nu precies het probleem: er is regelgeving, maar geen wetgeving. De KNVB verwijst naar de Europese veiligheidsnorm NEN-EN 748, maar deze geeft enkel richtlijnen. Denk aan scherpe punten, vingerbeknelling en het verzwaren van voetbaldoelen zodat ze niet omvallen.

Normen

Er zijn momenteel 2 normen voor voetbaldoelen:

  • NEN-EN 748 : 7,32 x 2,44 en 5 x 2 voetbaldoelen zwaarder dan 42kg gebruikt voor training en wedstrijd
  • NEN-EN 16579 : alle doelen zwaarder dan 10kg gebruikt voor training en wedstrijd, met uitzondering van doelen genoemd in de NEN748

Verantwoordelijkheid

Mocht het toch misgaan en een vallend voetbaldoel veroorzaakt een ongeluk, dan rijst de vraag wie er aansprakelijk is. Daarop is maar één antwoord: de beheerder van het complex waar het voetbaldoel wordt gebruikt. Bij een vereniging zal dat dus het bestuur zijn. Maar is de leverancier dan niet verplicht om veilige doelen te leveren? Gek genoeg niet. Een leverancier kan aangesproken worden op het produceren van onveilige voetbaldoelen, maar door het gebrek aan wetgeving mogen er voetbaldoelen geleverd worden die niet voldoen aan de richtlijnen. 

Veiligheid in de praktijk

Een voetbalvereniging moet er dus zelf voor zorgen dat er veilige voetbaldoelen worden aangeschaft. Hierbij zijn zij gedekt door de richtlijnen in de NEN-EN 748 en de NEN-EN 16579. Wanneer de doelen hieraan voldoen, dan zal de rechter of inspectie – in geval van een ongeluk - geen stappen ondernemen. Echter: op veel voetbalvelden staan doelen die niet voldoen aan deze eisen, omdat ze niet verzwaard of verankerd zijn. Het is dan ook aan de clubs om de leden, trainers of leiders te instrueren en erop toe te zien dat de juiste maatregelen worden getroffen om het omvallen van voetbaldoelen tegen te gaan. Een voorbeeld is het verzwaren van doelen met doelverzwaarders.

Neem gerust contact met ons op voor advies of extra toelichting.

SKOR als Europees kartrekker

Vanuit het NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) is SKOR woordvoerder in het CEN (Europees Comité voor Normalisatie), dat de internationale normen opstelt en beheert. Ook die voor voetbaldoelen. Sinds 2016 is SKOR lid van deze Europese werkgroep. Vanuit onze expertise in het ontwikkelen van voetbaldoelen zijn wij in 2018 zelfs gevraagd om een revisie te schrijven voor de NEN-EN 16579. Hier was het CEN al sinds 2010 mee bezig, maar men bleek niet in staat om tot een goed werkende norm te komen. In 2018 is wel een norm gelanceerd, maar daarvoor werd meteen een revisie aangevraagd. Dat zegt genoeg!

Met onze frisse en eigenzinnige blik op de zaken, is SKOR in staat gebleken om de overige CEN-leden aan het denken te zetten en anders te kijken naar de definitie van veiligheid, om zo de veiligheidsnorm voor voetbaldoelen anders in te steken. Momenteel buigen Duitsland, Engeland, Ierland en Frankrijk zich over ons progressieve revisievoorstel. Wordt vervolgd!

Vraag nu onze brand catalog aan

We hebben al onze producten en ontwikkelingen overzichtelijk op een rijtje gezet voor jou.

Vraag onze brand catalog aan.

Brand Catalog - SKOR

Vraag offerte aan

Would you like more information about our product or are you curious about the possibilities? Request a quote now and our specialists will help you further.

Plan adviesgesprek

Heb je vragen over bepaalde producten of heb je advies nodig, plan dan een adviesgesprek in en wij informeren je over de mogelijkheden.

Vraag brand catalogus aan

We hebben al onze producten en ontwikkelingen overzichtelijk op een rijtje gezet voor jou. Vul je gegevens in en ontvang de catalogus in jouw mailbox.

Scroll verder